Kaj je umetno usnje?

Umetno usnje poznamo že več desetletij. Kot umetno usnje označujemo materiale, ki izgledajo kot usnje, a se ne smejo označevati kot usnje, saj po defenicij to tudi niso.

Usnje drag material, ki ga brazgotine in poškodbe oz. veliko odpada pri obdelavi zaradi tega še podraži. Zaradi tega so že od nekdaj poskušali najti nadomestni material. Umetno usnja se uporablja na vseh področjih, kjer najdemo tudi pravo usnje: Čevlji, oblačila, pohištveno in avtomobilsko usnje.

Po izgledu so se proizvajalci že zelo približali pravemu usnju. Tehničnih lastnosti pa še zdaleč niso enake. Lastnosti usnja kot je propustnost za vlago in zmožnost dihanja so še vedno edinstvene. Zato je umetno usnja še vedno cenejša alternativa pravemu usnju.

Na določenih področjih pa je umetno usnja boljše od pravega usnja Sedeži motociklov in jetskijev ter zunanje oblazinjenje na plovilih so mesta, kjer bi bilo pravo usnje zaradi izpostavljenosti soncu in vodi prehitro poškodovalo.

Umetno usnje na plovilu

Tudi v medicini je uporaba umetnega usnja (Zobozdravniški stoli, masažne klopi,…) pogosta, predvsem zaradi odpornosti. Medicinska oprema se redno dezinficira. Sredstva za dezinfekcijo so vsebujejo razrečila, in razrečila bi hitro poškodovala zgornjo obarvano plast usnja.

Umetno usnje v zobni ordinaciji – zobozravniški stol

Umetno usnje imenujemo tudi “Skai”, “Vinyl”, “Pelliccia artificiale” ali “Piel artificial”. Običajno najdemo oznake kot je “Polyamid” ali “Polyester” . Umetna krzna se označujejo kot “Artificial fur” ali “Fourrure artificielle”.

Razliko med pravim in umetnim usnjem ni vedno enostavno opaziti. Značilna za umetno usnje je tekstilna zadnja stran, ki je prevlečena z umetno maso. Brazgotina je pri pravem usnju neenakomerna, pri umetnem, ki je narejeno strojno, pa je brazgotina enakomerna. Poleg tega se umetno usnje topi na visoki temperaturi, med tem ko se pravo usnje samo smodi in ne oddaja tako kemičnega vonja. Poznamo pa tudi umetno usnje, ki je tudi na zadnji strani podobno pravemu usnju in tudi strokovnjaki le s težavo prepoznajo dejanski material. Za končnega uporabnika je tako še težje ločiti med pravim in umetnim usnjem.

Praviloma se lahko zanesemo na oznake proizvajalca. Pri spletnih dražbah, sejmih ali pri nakupih v tujini pa previdnost ni odveč. V takšnih primerih napačne oznake niso redke.

Umetno usnje mora biti označeno tako, da ga preozna tudi laik. Če oznaka ni prepoznavna je to lahko razlog za reklamacijo.

Na vseh fotografijah je umetno usnje. Prepoznavnost je s prostim očesom težka in upoštevati moramo dodatne kriterije.

Posebnsoti pri vozilih

V praktično vsakem vozilu najdemo ‘‘brazgotinaste‘‘ površine, ki niso prevlečene z usnjem. To so lahko deli iz trdih umetnih mas (armaturna plošča, volanski obroč, ročaji,…) ali z umetnim usnjem oblečeni vratni predali, spodnji in zadnji deli sedežev. Pri Jaguarju, ameriških, francoskih in japonskih vozilih ni redkost, da so deli oblazinjenja, ki so v stiku z uporabnikom iz pravega, vse ostale površine pa iz umetnega usnja. V nasprotju s pohištvom je kvaliteta tukaj zelo dobra. Neverjetno rabusten je napr. MB-TEX od Mercedesa, ki so ga uporabljali predvsem taksisti. Šele ko je material resnično star, nastanajo značilne poškodbe. Tako poči zgornja plast in tekstilna vlakna postanejo vidna. Ta material je trenutno poznan pod imenom Artico.

Slika 1: Mercedes-300-SL-R-107-1988 z MB-TEX – Slika 2: Mercedes Artiko – Oblazinjenje iz umetnega usnja

Slika 1: Packard iz leta 1923 umetno usnje (novo oblazinjenje) – Ne ravno pravilna odločitev… – Slika 2: Umetno usnje, na mestih, kjer ga ne pričakujemo

Slika 3: Corvette: Znotraj usnje, zunaj umetno usnje – značilno za ameriška vozila

Posebnosti pri pohištvu

Posebej na področju cenovno ugodnejšega pohištva je velika ponudba izdelkov iz umetnega usnja, Tako kot pri avtomobilskih garniturah so tudi pri pohištvu modeli, kjer so mesta, ki so v stiku z uporabnikom iz pravega usnja, vsi ostali deli pa so iz umetnega usnja. Takšna rešitev načelom ni nič manj kvalitetna, dokler je kvaliteta umetneg usnja na pravilni ravni in je to tudi ustreno označeno.

Umetno usnje v pohištveni industriji je vedno “mlajši brat” pravega usnja. Namen je nižji cenovni razred oskrbeti s conovno ugodnim pohištvom. A še posebej pri garniturah, ki so v celoti iz umetnega usnja, so poškodbe zelo pogoste že po zelo kratkem času. Hitro pride do razpok in zlomov na sedalnem delu in naslonih za roke. Običajno pride do poškodb še v garancijskem roku.

Značilna poškodba na pohištvu iz umetnega usnja (sedlani del, naslon za roke)

Velikokrat stranke ne vedo da je del površin iz umetnega usnja, saj je v dekleraciji napisano z ‘‘drobnim tiskom‘‘, ali pa celo z nejasnimi izrazi kot tekstilnousnje ali Usnjetex,… V takšnih primerih je vedno govora o umetnem usnju. Trgovci, ki svojih izdelkov ne označijo dovolj jasno, niso vredni zaupanja.

Vedno pogosteje najdemo umetno usnje, ki ima na zadnji strani nalepljena usnjena vlakna, a kljub temu je to še vedno umetno usnje.

V pohištveni industriji se uporablja tudi umetno usnje z imenom Napalon unsnje. Ker gre v tem primeru za umetno usnje, je potrebna jasna oznaka, da je izdelek iz umetnega usnja, drugače ne ustreza zakonu o oznakah izdlekov.

 

Posebnost pri torbah in kovčkih

Veliko cenovno ugodnejših torb in kovčkov je iz umetnega usnja. A tudi v višjem cenovnem razredu najdemo umetno usnje, ki pa je zelo rabustno. Pri Louis Vuitton so velike površine z logotipom na zunanji strani in nitranji strani kovčkov iz umetnega usnja.

Krasno, a presentljivo so vse velike površine iz umetnega usnja. Ročaj je iz rastlisnko srtojenjega pravega usnja.

Posebnost pri oblačilih

Tudi pri oblačilih najdemo umetno usnje predvsem v nižjem cenovnem razredu, in tudi tukaj stranke velikorat ne vedo, da usnje ni pravo. Previdnost je potrebna predvsem pri spletnih dražbah in tržnicah. Posebej na spletnih dražbah se velikorat uporabljajo zavajujoči pojmi kot “Coskin” in “Wieleder” .

Več informacij

Informacije na spletu