Pri “Pranem usnju” oz. “Antičnem usnju” govorimo u usnju, ki je praviloma svetlo površinsko obarvano usnje na katerega se strojno ali ročno nanese temna barva (postopek je podoben brisanju), kar da značilen dvobarven izgled. Takšno usnje se označuje tudi kot “Ročno obrisano oz. Oprano antično usnje” ali kot usnje z “Antičnim izgledom”. Pri takšnem pronica svetel spodnji sloj barve skozi temnejši zgornji sloj barve (patinabarva) in s tem da usnju značilno patino.

Nekoč so prodajalci usnja prodajali usnje, ki je že imelo nanešen temni sloj barve an osnovno svetlo barvo. Kot dodatek so prodali še razrečilo. Tepetnik je nato oblekel pohištvo s tem usnjem in nato z razrečilom delno odstranil temno barvo. S tem je nastala patina. Takšno usnje se je imenovalo “ročno prano” .

Vzorec 1 še brez patine. Vzorec 2 je že malo temnejši, Vzorec 3 močna patina

Značilna obdelava tega usnja pri “Chesterfield-pohištvu”. To je pohištvo z ročno opranim antičnim usnjem in z, za Veliko Britanijo, značilnimi vtisnjenimi gumbi.

Chesterfield-Pohištvo ima veliko različic

Povečava učinka patine pri opranem usnju

Avtomobilsko usnje z antičnim izgledom je zelo redko. Primer Mecedesa z zbledelim antičnim izgledom. Dobro viden na pokritem mestu.