Napa usnje je splošen izraz za usnje različnih živali, ki je obdelano na strani dlak, pomeni na strani brazgotin (Anilin usnje, Semianilin usnje, prekrito usnje). To je mehko, brazgotinasto gladko usnje.

Napa usnje je bilo prvotno oznaka za usnje za rokavice in oblačila, imenovano po Napa Valley v ZDA. To usnje je bilo poznano po izredni mehkosti.

Danes pa se ta izraz uporablja za vse vrste posebej mehkega gladkega usnja, vseh vrst živali in za vse namene. Veliko proizvajalce uporavlja izraz Napa za sugeriranje posebne kvalitete ali mehkobe izdelka.

Ker pa oznaka ni jasno definirana, se ne moremo zanesti, da je usnje s to oznako resnično posebne kvalitete ali da je posebej mehko.

Tudi usnje s popravljeno brazgotino ali potiskano usnje se prodaja pod izrazom “potiskana Napa”. To nasprotno že samo po sebi. Saj je usnje lahko brazgotinasto ali s popravljeno brazgotino. Oboje hkrati že tehnično ni mogoče.

Ob tem pa stoji izraza Napa za posebej mehko usnje. Prodajajo celo krokodilje torbe, pasove in čevlje iz potiskanega govejega usnja kot “potiskana Napa”. A ravno pasovi in krokodilje usnje velja za posebej trdo usnje. To še ne pomeni slabše kvalitete, bolj je to znak za napačno oznako oz. deklaracijo materiala.

Dobro maščeno usnje se ne skrči tako hitro kot slabo maščeno usnje. Način strojenja usnja tudi vpliva na občutljivost do krčenja. Tradicionalno rastlinsko strojeno usnje se prične krčiti pri 70 stopinjah.. To zveni kot zelo visoka temperatura, katera pa se zelo hitro preseže v primeru, da se kabriolet črnimi mokrimi usnjenimi sedeži za sušenje postavi na pripekajoče sonce. Usnje se takrat dobesedno skuha. Moderni načini strojenja s kromom, prestavijo mejo krčenja usnja precej navzgor in sicer od 90 pa vse do 110 stopinj, preden opazimo spremembe. Poptebno pa je povedati, da se krom strojeno usnje sicer prične kasneje krčiti , kot rastlinsko strojeno usnje a takrat z večjo intenzivnostjo. Sintetično strojeno usnje se prične krčiti sicer že pri 75 stopinjah a ne tako intenzivno kot pri krom usnje. Tudi vlažnost usnja vpliva na mejno temperaturo pri kateri se usnje začen krčiti. Suho usnje je bolj neobčutljivo kot vlaćno usnje. Ker pa usnje vpija vlago iz okolja, je ta dejavnik potrebno upoštevati, še posebej pri kritični uporabi.

Primeri različnega Napa usnja.