Usnje je mehek in fleksibilen material, zato se lahko zgodi, da pride do neželjenih preoblikovanj, to so praviloma izbokline, gube ali odtiski.

Pri pohištvu se največ vprašanj navezuje na gube in izbokline na sedalni površini, ki so pri strankah nezaželene.

V avtomobilih se rob sedežev zaradi vstopanja in izstopanja s časom stisne in nastanejo gube. Včasih se pojavijo gube in izbokline tudi na sedelnem delu. Zaradi prevoza težkih in kvadratnih predmetov ali zaradi napačnega hranjenja lahko nastanejo tudi odtiski.

Pri oblačilih pride do takšnih poškodb zaradi napačne hrambe ali transporta v kovčku. Izbokline pa lahko tudi nastanejo na kolenih in zadnjici.

Izbokline in gube na pohištvenem usnju

Posebej pri novem pohištvu se stranke jezijo, če že po kratkem času nastaneju gube in izbokline, še posebej če predhodno pohištvo gub ni imelo. Občutljivost na gube je odvisna od debeline usnja, kvalitete, velikosti usnjene površine, kvalitete oblazinjenja in oblike pohištva.

Debelejše usnje je manj občutljivo na nastanek gub in izboklin. Pri “kvaliteti” usnja igra pomembno vlogo izbira površine govejega usnja za razrez za sedalno površino. Sredinski del (Croupon) goveje kože je veliko manj občutljiv kot stranski deli (želodec,…) Velike površine so tudi v tem primeru bolj občitljive kot manjše. Usnje se lahko tudi prednapne, da se kasneje tako zelo ne raztegne. Pomembna je tudi trajna elastično oblazinjenja.

Različni standardi in preizkusne metode se ukvarjajo s tem fenomenom. Razlikujemo ‘‘trde‘‘ in ‘‘mehke‘‘ prevleke. Pri trdih oblazinjenih razlika v višini ne sme presegat 10mm pri mehki pa ne 15 mm, dodaten pogoj je še, da je v primerih ko je na sedalnem delu razdalja med šivi 70 mm, dovoljena razlika v višini 20 mm. Pri zelo mahkem oblazinjenju je ta razlika lahko še večja.

Za preverbo razlik v višini gub, valov in kotanj obstajaja posebna merilna oprema. Pred meritvami se oblazinjaje zrahlja in zgladi. Zaradi tega kriteriji niso vedno enaki in za stranko ob reklamaciji ne vedno razumeljivi. Pri večjih gubah je reklamacija v zakonskem obdobju neizpodbitna. Preložene gube so vedno razlog za reklamacijo oz. so pomanjkljivost. Zaradi gub je usnje na določenih mestih podvrženo večji obrabi zaradi vsakodnevne rabe in se tudi hitreje poškoduje. Tudi zunanji izgled je pomanjkljivost.

Zaradi “raztegljivosti” merilnih metod je potrebno v nejasnih primerih vključiti nepristranskega izvedenca.

Značilne izbokline in gube na usnjenem oblazinjenju

zbokline, gube in odtiski na avtomobilskem usnju

Značilne izbokline in gube na avtomobilskem usnju