Barva usnja je odvisna od vrste sredstva za strojenje. Rastlinsko strojeno usnje je rjavo, tran strojeno rumeno, Alaun strojenje belo in krom stojenje modro sivo. Za zadostitev želja strank po pisanih barvah se usnje barva.

Pri barvanju usnja ločimo dve glavni vrsti barv. Prebarvanje z barvilom in pogmentiranje površine.

Prebarvanje

Po strojenju se večina usnja prebarva. To se naredi z barvilom (podobnim črnilu). Ker so ta barvila transparentna, lahko z njimi barvamo le iz svetlejše na temno barvo. Običajno to barvilo imenujemo Anilin barva. Včasih so se uporabljali Azo barve kot anilin barve. Danes te niso več dovoljene, saj so škodljive za zdravje.

Grobo usnje je vedno prebarvano. Včasih se dodatno potiska z vzorci. Na mestih odtisa je nato pigmentirano in gladko. Potiskan Nubuk je bil zelo popularno pohištveno usnje, še posebej v 90.

To usnje ni popolnoma prebarvano.

Pigmentiranje

Obremenjene površine po prebarvanju še dodatno zaščitimo s pigmentiranjem. Ta se praviloma nanese s sprejanjem. Skoraj vso avtomobilsko usnje, večina pohištvenega in tudi torbe, oblačila in usnjeni čevlji imajo zaščitni sloj na pigmentni bazi. Takšno pigmentiranje običajno opazimo tako, da se kapljica ne vpije v usnje.

Dodatno barvanje starega usnja v delavnici. V strojarni se barva strojno.

S pigmenti lahko praktično vse barve za usnje. Imamo barve s svetlečim in kovinskim učinkom. Na pigmentiran sloj se nanese še zaščiten prozoren lak, Top Coat. Top Coat določa stabilnost in sijaj usnja. Pigmentni sloj, pa naredi usnje manj mehko in takšno usnje je “hladnejše”. Zato se mora strojar vedno odločiti ali naj bo usnje enostavno za nego ali prijetno na otip. Super mehko in zelo enostavno za nego pri trenutnem stanju tehnike ni možno.

Večina pigmentiranega usnja je pod slojem pigmenta tudi prebarvano. To naredimo, da po obrabi vrhnjega sloja contrast ni prevelik. Popolnoma preprečit pa se sledovi obrabe ne dajo. Razlika bo vidna.

Prevlaka s folijo

Pri nekaterih proizodnjih procesih, se na usnje nalepijo pobarvane folije. Ta postopek se uporablja pri Lak usnju ali PU usnju.

Cenejše usnje se preveleč s folijo.

Filmi o osvežitvi barve v primeru sledov obrabe

Osvežitev barve pri avtomobilskem, pohištvenem in usnju za torbe.

Filmi o izdelavi usnja v usnjarski delavnici