Alcantara ni vrsta usnja, temveč je mikrovlakno, ki je prišlo iz Japonske in sicer sintetiziran poliester in polistirol. Na internetu se velikokrat uporablja tudi oblika Alkantara.
V deželi njenega izvora je Alcantara poznana kot Ecsaine, v ZDA kot Ultrasuede. Trenutno se Alcantare proizvaja predvsem v Italji. Alcantara ima zelo fino zgradbo vlaken, zaradi katere je njen izgled in tudi odtip podoben velur usnju. Zaradi tega se velikokrat zamenja za pravo usnje.

Alcantara izgleda kot velur usnje

Alcantara se lahko tudi perforira, takrat se podloži z drugim materialom, ki je nato tudi viden.

Alcantara je približno za polovico lažja od pravega usnje. Lahko jo tudi peremo v pralnem stroju, do 40 stopinj celzija.

Pri obdelavi je prednost, da se lahko reže v več plasteh; zgradba je zato po celotni površini enakomerna, zaradi tega je za razliko od pravega usnja manj odpada. Običjno najdemo Alcantaro na oblačilih, pohištvu in (predvsem na sedežih) v avtomobilih.

Pri avtomobilskih sedežih, nekateri proizvajalci uporabljajo Alcantaro za sedalni in naslonski del, za robove pa uporabijo gladko usnje. Če je to kombinacija s pravim usnjem, govorimo od delnem usnjenem oblazinjenju. Ker veliko proizvajalcev to kombinacijo imenuje Alcantara – Usnje – oblazinjenje, veliko ljudi misli, da se govori o usnju, saj se Alcantara – Usnje razume kot usnje.

Alcantara v kombinaciji z gladkim usnjem = Alcantara-Usnje Oblazinjenje

Značilni so s časom nastali vozli in “mucke” na mestih obrabe. Fenomen nastanka vozlov se imenuje Piling, pogosto mu pravijo tudi Peeling. A to ni zamenjava besed ‚ “Peeling” je namreč odstranjevanje zgornje plasti kože.

Značilno muckanje Alcantare – v tem primeru, se enostavno odpravi (glej Video)

Značilno muckanje Alcantare – že premočno za uspešno odpravo težave

Obdelava s previsoko temperaturo parnega čistilca –trajno muckanje in preoblikovanje, brez možnosti popravila

Alcantara – Čiščenje – Pilling – Nega