Notranja nega motornih vozil

Pogostost čiščenja je seveda odvisna od vsakega posameznika in njegovega načina življenja, saj je nekaterim avto zaradi službe drugi dom in tak avto je potrebno čistiti pogosteje, da ostane negovan.

Avtomobil bi bilo potrebno očistiti vsaj vsaka dva tedna, temeljito čiščenje pa se priporoča enkrat na mesec. Temeljito čiščenje pomeni:

  • odstranjevanje odpadkov iz avtomobila (odstranjevanje smeti, papirčkov, vrečk, praznjenje in čiščenje pepelnika);  
  • temeljito sesanje talnih oblog, tepihov, notranjosti vozila vključno s sedeži in prtljažnim prostorom;
  • brisanje plastike, ki jo po potrebi premažemo s premazi, ki dajejo plastiki mat oziroma sijaj izgled in jo tudi osveži;
  • na koncu čiščenja očistimo tudi notranje robove in pragove ter steklene površine. Pri ljudeh, ki v avtomobilu kadijo, priporočamo čistilo za steklo, ki vsebuje alkohol, saj lahko le s temi čistili zares temeljito očistimo stekla.

Ob zares trdovratni umazaniji v avtu se priporoča kemično čiščenje avtomobila. Kemično čiščenje pomeni temeljito čiščenje s kemikalijami, ki ne vsebujejo snovi, ki bi škodovale zdravju, kljub temu pa uspešno odstranijo vso umazanijo, ki se je s časom nabirala v vašem avtomobilu. S to metodo se lahko očistijo sedeži, tekstilne obloge, plastika, strop ? praktično vse, kar je v našem avtomobilu.

Posledice slabega vzdrževanja notranjosti avtomobila lahko konec koncev vplivajo tudi na naše zdravje. Umazanija se lahko s časom tako zažre v sedeže in tekstilne obloge, da jih ne moremo več brez sledu odstraniti.  Nekatera umazanija pušča za seboj tudi odvraten vonj, ki se lahko zažre v vse površine, predvsem v strop in tekstilne obloge in ga je izredno težko trajno odstranit. V tem primeru si lahko pomagamo s prečiščevalci zraka ( ionizator zraka ), ki očistijo zrak v avtomobilu in odstranijo bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave. Po potrebi je potrebno kakšen kos preproge oziroma obloge tudi zamenjati.

V primeru, da se sami lotevamo čiščenja avta, je potrebna pazljivost tudi pri izbiri produktov za čiščenje, katerih je na tržišču zares veliko. Pri izbiti le- teh je potrebno paziti, za kaj se to čistilo lahko uporablja in ali obstaja nevarnost, da s čistilom kaj poškodujemo. Z izbranim čistilom skrtačimo plastiko in jo obrišemo s suho in čisto krpo. Madeže na sedežih lahko prav tako odstranimo s čistili, ki jih kupimo v vseh bolje založenih trgovinah z avto materialom. Stekla čistimo s čistilom za stekla.